1
دانشجوی کارشناسی ارشد عرفان اسلامی دانشگاه بینالمللی اهلبیت (ع)، تهران
2
استادیار دانشگاه بینالمللی اهلبیت (ع)، تهران
3
دانشجوی دکترای جریانهای کلامی معاصر جامعة المصطفی العالمیة
چکیده
عشق نیرویی به عنوان موهبت الهی برای حرکت به سوی کمال در تمام آفریدههای خداوند است. ازاینرو در عرفان و تصوف که درونمایه آنها سیر معنوی به سوی کمال و تعالی است، جایگاه والا و بسامد بالایی دارد. در این تحقیق با روش مقایسهای و تحلیلی- توصیفی، چیستی و کارایی عشق متعالی و میانۀ آن با عقل در اندیشه سنایی و اقبال بررسی شده است. عشق متعالی در انسان که هدف سیرش غایت آفرینش است، از روح ملکوتی ناشی میشود و معیار شناختش حقیقت محض بودن و متعالی بودن متعلَّقاش است. عشق متعالی در اندیشه سنایی کارکرد عرفانی محض دارد و در اندیشه اقبال، دو جنبۀ الهی و اجتماعی دارد که در عمق زندگی مادی و معنوی انسان جاری است و خودشناسی، خودشکوفایی و تعالیِ شخصیتی میآورد. عقل در نظر سنایی و اقبال جایگاه والا و عشق جایگاه والاتری دارد. به همین دلیل عشق در نظر هردو، سلطان وجود و عقل و عواطف انسانی است و عقل در مرتبه نازلتر بهعنوان شاگرد عشق توصیف میشود. کشف ماهیت و کارکردهای عشق متعالی و جایگاه آن نسبت به عقل از نظر آنان، مسئله تحقیق و کشف وجوه اشتراک و افتراق اندیشه آنان در این زمینه، هدف تحقیق است.
رفعت, رضا , تاجیک, ابوالفضل و فصیحی, زکریا . (1399). بررسی مقایسهای «عشق متعالی» در اندیشۀ سنایی و اقبال(چیستی، کارایی و تقابل آن با عقل). پرتو خرد, 11(2), 117-146.
MLA
رفعت, رضا , , تاجیک, ابوالفضل , و فصیحی, زکریا . "بررسی مقایسهای «عشق متعالی» در اندیشۀ سنایی و اقبال(چیستی، کارایی و تقابل آن با عقل)", پرتو خرد, 11, 2, 1399, 117-146.
HARVARD
رفعت, رضا, تاجیک, ابوالفضل, فصیحی, زکریا. (1399). 'بررسی مقایسهای «عشق متعالی» در اندیشۀ سنایی و اقبال(چیستی، کارایی و تقابل آن با عقل)', پرتو خرد, 11(2), pp. 117-146.
CHICAGO
رضا رفعت , ابوالفضل تاجیک و زکریا فصیحی, "بررسی مقایسهای «عشق متعالی» در اندیشۀ سنایی و اقبال(چیستی، کارایی و تقابل آن با عقل)," پرتو خرد, 11 2 (1399): 117-146,
VANCOUVER
رفعت, رضا, تاجیک, ابوالفضل, فصیحی, زکریا. بررسی مقایسهای «عشق متعالی» در اندیشۀ سنایی و اقبال(چیستی، کارایی و تقابل آن با عقل). پرتو خرد, 1399; 11(2): 117-146.